Jadłospis
Menu Mały Europejczyk
(20.03-24.03.2023)
Poniedziałek
Śniadanie:
Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z ryżem i warzywami (zabielana) (7)
Danie główne: Makaron z białym serem, woda z cytryną (1,3,7)
LUB
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, woda z cytryną (1,3,7)
Podwieczorek:
Domowa nutella (wyrób własny) (banan, kakao ciemne, miód), wafle ryżowe (-)
Wtorek
Śniadanie:
Szynka drobiowa, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, bawarka (1,7)
Obiad:
Zupa: Koperkowo-kalafiorowa z kaszą kuskus (zabielana) (1,7)
Danie główne: Pulpecik drobiowy w sosie warzywnym, ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami
(na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)
LUB
Pierś duszona w sosie warzywnym, ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)
Środa
Śniadanie:
Szynka wieprzowa, ser biały – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)
Danie główne: Knedle z jagodami, masłem i cukrem, kompot (1,3,7)
LUB
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot (7)
Podwieczorek:
Kisiel wiśniowy, owoc (-)
Czwartek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata owocowa, owoc (1,7)
Obiad:
Zupa: Krem z dyni i marchewki (zabielany) z grzankami (1,7)
Danie główne: Pieczeń ze schabu w sosie pieczeniowym, kasza jęczmienna, gotowane mini marchewki, kompot (1)
LUB
Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, gotowane mini marchewki, kompot (1)
Podwieczorek:
Owoc, ciasteczka wielozbożowe, szklanka mleka (150 ml) (1,3,7)
Piątek
Śniadanie:
Jajko gotowane, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,3,7)
Obiad:
Zupa: Rosół z makaronem (drobnym), marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)
Danie główne: Mintaj panierowany, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem, (na bazie jogurtu),
woda z pomarańczą (4,1,3,7)
LUB
Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem, (na bazie jogurtu), woda z pomarańczą (4,1,3,7)
Podwieczorek:
Ciasto drożdżowe z jabłkami (wyrób własny), bawarka (150 ml) (1,3,7)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.