Przedszkole Roku 2014

Angielski 3h dziennie!

Angielski z Native Speakers

Jadłospis

Menu Mały Europejczyk

(19.09-23.09.2022)

 

Poniedziałek

Śniadanie:

Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Pomidorowa z ryżem (zabielana) (7)

Danie główne: Pierogi z truskawkami, masłem i cukrem, woda z cytryną i miętą (1,3,7)

LUB

Racuchy z bananem, jabłkiem posypane cukrem pudrem, woda z cytryną i miętą (1,3,7)

Podwieczorek:

Szynka drobiowa, twarożek z koperkiem (wyrób własny), warzywo sezonowe, masło, wek, herbata owocowa (1,7)

 

Wtorek

Śniadanie:

Rogal maślany, miód, masło, herbata owocowa, owoc (1,3,7)

Obiad:

Zupa: Krem warzywny (zabielany) z grzankami (7,1)

Danie główne: Kotlet mielony wieprzowy, ziemniaki, buraki (blendowane), kompot (1,3,7)

LUB

Pulpecik wieprzowy w sosie, ziemniaki, buraki (blendowane), kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, ciasteczka owsiane (1,3,7)

 

Środa

Śniadanie:

Twarożek z rzodkiewką (wyrób własny), pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,3,7)

Obiad:

Zupa: Grysikowa z warzywami (1,9)

Danie główne: Ryż na mleku z musem z prażonych jabłek, kompot (1,7)

LUB

Placki ziemniaczane z delikatnym sosem pieczarkowym (blendowanym) (zabielanym), ogórek kiszony
(krojony w słupki), kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Owoc, ciasteczka wielozbożowe (1,7)

 

Czwartek

Śniadanie:

Szynka wieprzowa, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata czarna z cytryną (1,7)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)

Danie główne: Makaron z duszonym kurczakiem w sosie serowo-szpinakowym, kompot (1,3,7)

LUB

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż paraboliczny, kompot (1,7)

Podwieczorek:

Jogurt naturalny z kakao 100% i bananem 1/3 szt (1,7)

 

Piątek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka-mini, herbata owocowa, owoc (1,7)

Obiad:

Zupa: Ogórkowo-koperkowa z kaszą jaglaną (zabielana) (7)

Danie główne: Duszona rybka w sosie maślano-cytrynowym, ziemniaki, marchewka z jabłkiem,
woda z pomarańczą i miętą (4,1,7)

LUB

Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, marchewka z jabłkiem, woda z pomarańczą i miętą (4,1,3,7)

Podwieczorek:

Ciasto ucierane ze śliwką (wyrób własny), herbata owocowa (1,3)

 

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.