Jadłospis
Menu Mały Europejczyk
(03.07-07.07.2023)
Poniedziałek
Śniadanie:
Twarożek ze szczypiorkiem, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (niezabielany) (1,9)
Danie główne: Pierogi z mięsem polane masłem, woda z cytryną (1,3,7)
LUB
Racuchy z jabłkami i bananem, woda z cytryną (1,3,7)
Podwieczorek:
Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, biszkopty (1,3,7)
Wtorek
Śniadanie:
Szynka drobiowa, ser biały – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Jarzynowa (1)
Danie główne: Nugettsy z kurczaka, młode ziemniaki, surówka tzatzyki z zielonym ogórkiem
i delikatnym sosem czosnkowym (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)
LUB
Pierś panierowana, młode ziemniaki, surówka tzatzyki z zielonym ogórkiem i delikatnym sosem czosnkowym (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)
Podwieczorek:
Domowa nutella, twarożek z truskawkami (wyrób własny), wafle ryżowe (7)
Środa
Śniadanie:
Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Krem z zielonego ogórka z grzankami (1,7)
Danie główne: Naleśniki z prażonym jabłkiem i cynamonem, woda z cytryną (1,3,7)
LUB
Naleśniki z dżemem truskawkowym, woda z cytryną (1,3,7)
Podwieczorek:
Kisiel wiśniowy, owoc (-)
Czwartek
Śniadanie:
Szynka wieprzowa, ser żółty - wiórki, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Delikatna kwaśnica (z szatkowanej drobno kapusty kiszonej) z marchewką i ziemniakami (-)
Danie główne: Duszone udo z kurczaka (trybowane – bez kości), sos serowy, ryż paraboliczny, duszona marchewka z cebulką, kompot (1,7)
LUB
Pieczona pałka z kurczaka, sos serowy, ryż paraboliczny, duszona marchewka z cebulką, kompot (1,7)
Podwieczorek:
Ciasto drożdżowe z jabłkami (wyrób własny), szklanka mleka (150 ml) (1,3,7)
Piątek
Śniadanie:
Płatki miodowe na mleku, powidła śliwkowe 100%, bułka grahamka- mini, masło, herbata owocowa, owoc (1,7)
Obiad:
Zupa: Pomidorowa z (drobnym) makaronem (zabielana) (1,3,7)
Danie główne: Paluszki z fileta z mintaja, młode ziemniaki, mix sałat w sosie jogurtowym, woda z pomarańczą (4,1,3,7)
LUB
Pulpecik z mieloną rybką, sos pomidorowy z dodatkiem bazylii, puree ziemniaczane z dodatkiem zielonego groszku, woda z pomarańczą (4,1,3,7)
Podwieczorek:
Serek waniliowy Darek, pałeczki kukurydziane, owoc (7)
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.