Przedszkole Roku 2014

Angielski 3h dziennie!

Angielski z Native Speakers

Jadłospis

Menu Mały Europejczyk

(20.03-24.03.2023)

 

Poniedziałek

Śniadanie:

Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Ogórkowa z ryżem i warzywami (zabielana) (7)

Danie główne: Makaron z białym serem, woda z cytryną (1,3,7)

LUB

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, woda z cytryną (1,3,7)

Podwieczorek:

Domowa nutella (wyrób własny) (banan, kakao ciemne, miód), wafle ryżowe (-)

 

Wtorek

Śniadanie:

Szynka drobiowa, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, bawarka (1,7)

Obiad:

Zupa: Koperkowo-kalafiorowa z kaszą kuskus (zabielana) (1,7)

Danie główne: Pulpecik drobiowy w sosie warzywnym, ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami

(na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)

LUB

Pierś duszona w sosie warzywnym, ziemniaki, surówka z selera z brzoskwiniami (na bazie jogurtu), kompot (1,3,7)

Podwieczorek:

Koktajl owocowy na bazie jogurtu naturalnego, pałeczki kukurydziane (7)

 

Środa

Śniadanie:

Szynka wieprzowa, ser biały – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)

Obiad:

Zupa: Barszcz czerwony z ziemniakami (zabielany) (7)

Danie główne: Knedle z jagodami, masłem i cukrem, kompot (1,3,7)

LUB

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot (7)

Podwieczorek:

Kisiel wiśniowy, owoc (-)

 

Czwartek

Śniadanie:

Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata owocowa, owoc (1,7)

Obiad:

Zupa: Krem z dyni i marchewki (zabielany) z grzankami (1,7)

Danie główne: Pieczeń ze schabu w sosie pieczeniowym, kasza jęczmienna, gotowane mini marchewki, kompot (1)

LUB

Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, gotowane mini marchewki, kompot (1)

Podwieczorek:

Owoc, ciasteczka wielozbożowe, szklanka mleka (150 ml) (1,3,7)

 

Piątek

Śniadanie:

Jajko gotowane, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,3,7)

Obiad:

Zupa: Rosół z makaronem (drobnym), marchewką i zieloną pietruszką (1,3,9)

Danie główne: Mintaj panierowany, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem, (na bazie jogurtu),

woda z pomarańczą (4,1,3,7)

LUB

Paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, surówka z białej kapusty z koperkiem, (na bazie jogurtu), woda z pomarańczą (4,1,3,7)

Podwieczorek:

Ciasto drożdżowe z jabłkami (wyrób własny), bawarka (150 ml) (1,3,7)

 

Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.